Het gemeentehuis van Katwijk vormt het levendige decor voor een bijzondere primeur: de allereerste regionale netwerkbijeenkomst voor platforms die zich inzetten voor mensen met een beperking. Gastheer van de dag is het Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk (PG Katwijk), dat al bijna dertig jaar actief is in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Vandaag (vrijdag 11 april) zijn er vertegenwoordigers van veertien verschillende platforms uit de wijde regio bijeen – van Leidschendam tot Haarlemmermeer – om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en vooral ook om geïnspireerd te raken.
Een warm welkom en een open sfeer
Rond de klok van tien uur druppelen de eerste deelnemers binnen. De sfeer is gemoedelijk, de ontvangst warm en de koffie met wat lekkers rijkelijk aanwezig. Om half elf opent voorzitter Marijke de bijeenkomst officieel. In haar welkomstwoord benadrukt zij hoe belangrijk het is om elkaar te vinden en van elkaar te leren. De zaal – gevuld met bestuurders, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen – luistert aandachtig. “We zijn allemaal bezig met hetzelfde doel,” zegt Marijke, “en we hoeven niet ieder voor zich het wiel weer uit te vinden.”
Wat volgt is een uitgebreide voorstelronde. Elke deelnemer krijgt de ruimte om zichzelf en het platform dat hij of zij vertegenwoordigt voor te stellen. Die persoonlijke benadering zorgt meteen voor verbinding. Er wordt gelachen, geknikt van herkenning en hier en daar zelfs geapplaudisseerd. Het gevoel: we doen dit samen.
Tafelsessies vol inzichten
Na de kennismaking gaan de aanwezigen in drie rondes uiteen naar thematafels. Elk thema – van sport en cultuur tot bereikbaarheid en digitale toegankelijkheid – wordt besproken aan de hand van drie vragen: wat zijn de wensen, wat is er al bereikt en waar loop je tegenaan? Op grote vellen papier verschijnen inspirerende verhalen, concrete voorbeelden en eerlijke obstakels.Marieke vertelt halverwege desgevraagd: “We hebben echt gezocht naar al die platforms in de regio. Sommigen waren lastig te vinden, ook omdat elk platform weer een andere naam hanteert, maar uiteindelijk hebben we er veertien aan tafel gekregen. De tafelsessies laten precies zien waarom dit nodig is: we delen kennis, en soms horen we oplossingen die ergens anders al zijn bedacht. Waarom zouden we die niet gewoon kopiëren en toepassen?”
Van Katwijk naar Haarlem en verder
Onder de aanwezigen is ook Monique Lucassen, die jarenlang als ambtenaar bij de gemeente Katwijk werkte en inmiddels als coördinator Toegankelijkheid bij de gemeente Haarlem actief is. Ze ziet veel potentie in dit soort bijeenkomsten: “Het platform hier in Katwijk is kwetsbaar als je het van een kleine groep vrijwilligers moet hebben. Maar als je die mensen een podium geeft en structureel ondersteunt, dan zie je dat ze volwaardige gesprekspartners worden – ook voor gemeenten.” Ze pleit voor structurele borging van toegankelijkheidsbeleid binnen gemeentelijke organisaties: “Je moet het aandacht geven, anders gebeurt het niet.”
Waardering vanuit de gemeente
Na een uitgebreide lunch spreekt wethouder Emile Soetendal de deelnemers toe. Hij benadrukt hoe actueel het thema is: “Niet iedereen kan zomaar meedoen in de samenleving. Dat vraagt iets van ons allemaal – niet alleen van de gemeente, maar van de hele maatschappij.” Hij toont zich onder de indruk van de input op de muur: “We zijn er nog lang niet, maar dit is een mooie stap.” De wethouder spreekt de hoop uit dat dit initiatief navolging krijgt: “Ik hoorde dat de volgende bijeenkomst in Haarlem plaatsvindt. Ik schuif daar graag weer aan”, meldt hij met een knipoog. Monique Lucassen van de gemeente Haarlem moet glimlachen, maar zegt nog niets toe.
Afsluiting met blik op de toekomst
Voorzitter Marijke sluit de dag af met een dankwoord. “We hebben ontzettend veel opgehaald vandaag,” zegt ze. “Alles wat op de muur hangt, bundelen we en sturen we naar jullie op.” Ze roept deelnemers op om elkaars contactgegevens te delen – uiteraard met toestemming – zodat men elkaar ook buiten deze dag om kan blijven vinden. “We hebben elkaar nodig,” stelt ze eenvoudig maar doeltreffend. “Nederland zou in 2016 al inclusief zijn. We zijn bijna tien jaar verder. Tijd voor actie.”
Een deelnemer uit Leidschendam-Voorburg verwoordt het treffend: “Deze bijeenkomst is ook een vorm van zelfreflectie. Je gaat naar huis met de vraag: zitten we op het goede spoor? En het mooie is: we kunnen elkaar versterken.” Een ander vult aan: “Ik heb een uitkering, maar via mijn inzet in het platform heb ik weer het gevoel dat ik iets beteken. Dat ik iets terugdoe voor de maatschappij.”Ook in Haarlemmermeer wordt de meerwaarde gezien. “We moeten dit jaarlijks doen,” zegt de kersverse voorzitter van het platform daar. “Ik heb hier al ideeën gehoord die ik morgen kan toepassen.”