De gemeente heeft vorige maand het platform gevraagd om een ervaringstocht uit te zetten voor medewerkers van de gemeente Katwijk. In het kader van de Week van de Dienstverlening (19 tot en met 23 juni) konden medewerkers van de gemeente zich aanmelden voor een speciale wandeling in de omgeving van het gemeentehuis.
Ervaringswandeling
Het doel van de ervaringswandeling was om zelf te ervaren hoe het is om met een beperking een route af te leggen als blinde of slechtziende. Daarnaast waren er twee rolstoelen om in voortgeduwd te worden. Tijdens de wandeling werd er van beperking gewisseld. Uiteindelijk liepen alle deelnemers met een slechtzichtbril of blinddoek en een witte taststok of duwden de rolstoel of konden juist even plaatsnemen in dit hulpmiddel.
Routes
Het platform had voor donderdagochtend 22 juni twee routes uitgeschreven en verkend. De ene route ging richting het Hoornesplein. De andere route ging richting het Bosplein. Er waren ongeveer tien deelnemers. In twee groepen verlieten zij het gemeentehuis voor een wandeling van ongeveer 45 minuten. Onder de deelnemers waren bijvoorbeeld ook medewerkers van de afdeling die gaat over de inrichting van de straten en stoepen.
Uitdagingen
Tijdens de wandeling werd al snel ervaren hoe het is om met een tijdelijke visuele beperking over te steken. Knelpunt was bijvoorbeeld het oversteken van de Prinses Beatrixlaan en de Koningin Julianalaan op de hoek van het Bosplein. Op de stoep stond daar een paaltje midden op de gangbare looproute over het zebrapad. Bij de winkels aan het Bosplein was het een uitdaging om de weg te vinden langs de vele geparkeerde fietsen. Ook zijn de verschillende op- en afritjes uitgeprobeerd in en achter de rolstoel. Dat was ook een zeer nuttige ervaring.
Verhelderend
De deelnemers waren zeer onder de indruk van alle ervaringen die zij opdeden tijdens de wandeling. Vaak werd er onderweg even gestopt om ervaringen uit te wisselen en om vragen te stellen aan vrijwilligers Marijke en Linda van het platform. Dit leidde er toe dat beide routes behoorlijk ingekort moesten worden. Na afloop was er nog een korte nabespreking. ‘Zeer verhelderend’ was de reactie van een van de deelnemers. Voor velen was de wandeling een eye-opener. De wandelingen leverden de medewerkers nieuwe inzichten en tips op voor de fysieke toegankelijkheid. Ook de medewerkers die voor hun werk niets te maken hebben met de openbare ruimte, vonden de wandeling nuttig en waardevol. Zij kregen bijvoorbeeld antwoord op de vragen: Hoe benader je iemand met een beperking? En hoe houd je rekening met iemands beperking?